Home / Projects / care / Het Gastenhuis Teteringen

Het Gastenhuis Teteringen

B+O Architecten heeft het ontwerp gemaakt voor een nieuwe zorglocatie van Het Gastenhuis in het voormalige gemeentehuis van Teteringen. Het monumentale gedeelte aan de voorzijde is hierbij bewaard gebleven. De niet-oorspronkelijke uitbouw aan de achterzijde is gesloopt en vervangen door tweelaagse nieuwbouw. Deze nieuwbouw heeft een ingetogen uitstraling zodat het accent ligt op het monumentale gedeelte. In totaal zijn er 20 zorgappartementen, een gezamenlijke woonkamer alsmede een woonkeuken gerealiseerd. Twee appartementen zijn geschikt voor paren die samen willen blijven wonen. Tevens is er een sociëteit in het pand, waar zowel bewoners als bezoekers kunnen samenkomen.

Een Gastenhuis is een kleinschalige zorgformule voor mensen met dementie. Het Gastenhuis laat mensen zolang mogelijk thuis wonen, door persoonlijke zorg te bieden in de eigen woning. Wanneer thuis wonen niet langer mogelijk is, krijgen de mensen met een zorgvraag een nieuw onderkomen in een van de vestigingen van het Gastenhuis. Elk Gastenhuis wordt geleid door een inwonend zorg(echt)paar. Zij zijn verantwoordelijk voor alle zorg die in en vanuit hun huis geboden wordt. De sfeer is er warm en huiselijk. Wanneer mensen nog thuis wonen, kunnen zij hier terecht voor diverse activiteiten. Doordat zij hier enige tijd doorbrengen en de mensen leren kennen, hoeft een uiteindelijke verhuizing naar het Gastenhuis niet meer zo ingrijpend te zijn.

architect: Arnoud Olie / opdrachtgever: Amvest / opleverjaar: 2017

meer zorg