Home / Projects / private housing / Woonhuis De Wijk

Woonhuis De Wijk

Op de es in het dorp De Wijk is een bijzonder woonhuis gerealiseerd. De nieuwbouw voegt zich door het gebruik van donkere baksteen en een grote rietgedekte kap naar de historische, Drentse bouwcultuur. De woning zelf is vooral ingetogen en eigentijds. In het ontwerp zijn diepe inhammen in de gevel gemaakt, waardoor de bewoners maximale privacy en intimiteit ervaren. Tegelijk zijn de inhammen voorzien van glas waardoor er veel licht naar binnen valt.

Vooral de ligging van het woonhuis is erg bijzonder. Normaal gesproken wordt een es in Drenthe niet bebouwd, omdat de hooggelegen en kostbare akkergrond schaars is. Verder ligt de woning vlak achter het kerkhof van De Wijk en IJhorst. De esrand is op deze plek nog maar beperkt zichtbaar door verkeerde erfbeplanting, maar ook doordat het kerkhof deels op de es is aangelegd. Landschapsarchitect Greet Bierema heeft een interessant erfplan ontworpen waardoor de es weer beter tot zijn recht komt.

architect: Pieter Brink / opdrachtgever: privé / aannemer: Aannemersbedrijf Dons en Troost BV

meer particuliere woonhuizen