Home / Projects / private housing / Woonhuis Schouwerzijl

Woonhuis Schouwerzijl

In een van de slingers van de Groninger kronkelrivier ‘Het Reitdiep’ staat een bijzondere stoeterij. In deze eigentijdse en robuuste woning zijn de belangrijkste functies op de begane grond te vinden. Op de tweede verdieping is een atelierruimte annex uitkijkpunt gerealiseerd. De ‘daklantaarn’ bevindt zich op zes meter hoogte en biedt uitzicht op het landschap en het grillige verloop van het Reitdiep. De naastgelegen stallen bieden ruimte voor twintig paarden.

Op de plek van de nieuwbouw stond voorheen een Groninger boerderij uit het begin van de vorige eeuw. De boerderij verkeerde in vervallen staat en is daarom gesloopt. Hiervoor in de plaats is een bijzondere boerderij teruggebouwd, die goed is ingepast in de omgeving. Het robuuste karakter van de nieuwbouw is een reactie op het open Groninger landschap waar de wind vrij spel heeft. Het van elkaar gescheiden woonhuis met stallen vormen samen weer het profiel van een Groninger boerderij.

architect: Pieter Brink / opdrachtgever: particulier / aannemer: Hylmar Diemer Bouwbedrijf B.V.

meer particuliere woonhuizen