Home / Projects / private housing / Woonhuis De Wijk

Woonhuis De Wijk

In de uitbreidingswijk Dunningen in de Wijk is een staalkaart te vinden van werk dat B+O Architecten de afgelopen jaren heeft gebouwd. Grote eigentijdse woonhuizen, bungalows, een gerestaureerde boerderij, villa’s, een rij van 14 neo-traditionalistische woningen en een groot appartementengebouw.

Aan de rand van de wijk staat tevens een bijzonder woonhuis dat opvalt door het robuuste uiterlijk en het consequente kleurgebruik. De antraciete houten lamellen gevel, met de dakpannen in dezelfde kleur, worden afgezoomd met een lichtbruine houten bies. Het meest opvallende detail is de glazen coupure in het dak, die in het huis zorgt voor een ruime lichtval.

De slaapvertrekken zijn halfverdiept aangelegd, waardoor het woongedeelte wordt opgetild. Deze verdeling wordt geaccentueerd door een forse vloer, die tevens dienst doet als veranda. De vloer van het woongedeelte van het huis wordt in een beweging omgevouwen tot het dak. Ook loopt deze vouw iets taps toe, waardoor aangename, beschutte kanten aan de veranda worden gemaakt. Deze ingreep geeft het woonhuis een zeer herkenbare eigen sfeer mee.

architect: Arnoud Olie / opdrachtgever: private

Grote glazen deuren komen uit op de veranda en kunnen geheel worden geopend, waardoor een optimale overgang van binnen naar buiten wordt gecreëerd. De bewoners hebben met deze vondst een ruime, extra buitenruimte gekregen.

De schuur vormt een onlosmakelijk onderdeel van het huis en de tuin. Het is eigenlijk een miniversie van het huis. Beide gebouwen zijn los van elkaar gepositioneerd en veroveren daarmee een herkenbare plek in het straatbeeld.

Binnen is het huis qua kleur compleet omgekeerd aan buiten. De ruime woning is open en door de grote ramen en het dak valt veel licht naar binnen. In het woongedeelte is geen verdieping aangebracht, waardoor de totale ruimte tot aan het dak te ervaren is. Het houten dak is witgeschilderd en een grote betonnen trap geeft toegang tot het middendeel van het huis, dat door het glazen dak tot een prettige verblijfsruimte wordt gemaakt. Het hele huis is één ruimte onder één dak, waardoor de ruimte ultiem kan worden beleefd.

meer particuliere woonhuizen