Home / Projects / repurpose / Graanpakhuis De Vlijt Coevorden

Graanpakhuis De Vlijt Coevorden

Het vervallen graanpakhuis ‘De Vlijt’ in het centrum van Coevorden is in ere hersteld. Het monumentale pand vervult nu een hotelfunctie. Tegen het oude pakhuis is een nieuw gedeelte aangebouwd. De twee gebouwen zijn door houten zolders en gebinten met elkaar verbonden. In totaal zijn er 24 luxe hotelkamers gerealiseerd.

Voor de renovatie verkeerde het oude graanpakhuis in zeer slechte staat. Het graan, dat vroeger in ‘de Vlijt’ werd opgeslagen, had de houten balken ernstig aangetast. Dit was echter geen reden om het rustieke hout niet opnieuw in het ontwerp te gebruiken. De balken brengen een intiem accent aan in de hotelkamers, die in het pakhuis zijn gerealiseerd. Ook de oude graankokers zijn een opvallende blikvanger in de ontvangstruimte.

Zo laat ‘de Vlijt’ haar beste kanten zien en is een stuk historie zichtbaar gemaakt. Verder is de buitengevel weer in originele staat teruggebracht en prijkt de naam ‘de Vlijt’ weer trots op de gevel.

Naast de Vlijt is een nieuw gebouw geplaatst, dat op een ingetogen manier de karakteristieke Vlijt ondersteund. De gevel van het nieuwe gebouw ligt iets meer van het water af en daardoor ligt het terug ten opzichte van de Vlijt. Hierdoor wordt het oude pakhuis geaccentueerd. Het nieuwe gebouw heeft enerzijds respect voor het naastgelegen monument, maar het heeft tevens iets eigens. Over honderd jaar zal dit ook als een monument worden gezien.

architect: Arnoud Olie / opdrachtgever: Kasteel Coevorden / aannemer: Bouwbedrijf Donker / opleverjaar: 2012

oude situatie

nieuwe situatie

meer herbestemmingsprojecten