Home / Projects / retail / Winkelpand Meppel

Winkelpand Meppel

Een historische pand aan in het centrum van Meppel is volledig gerestaureerd. Het zestiende-eeuwse pand deed voorheen dienst als studentenhuis, maar heeft na een grootschalige restauratie een winkelfunctie gekregen. Bij de verbouwing tot winkel zijn de vele authentieke details bewaard of juist weer teruggebracht.

Zo is onder andere de voorgevel aangepast. In overleg met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Stichting Oud-Meppel is de kleur van de bepleistering teruggebracht naar het originele lichtgrijs en zijn de horizontale afdekkers en de plint van het gebouw in hardsteen uitgevoerd.

De voormalige entree van het gebouw was niet geschikt als ingang voor een winkel. Daarom is de borstwering onder de twee ramen verwijderd en vormen de ramen nu elk een ingang naar een entreegebied. Vanuit deze ruimte is er toegang naar de nieuwe winkel en naar de oorspronkelijke, monumentale gang, die doorloopt naar het trappenhuis. De originele terrazzovloer valt hier direct in het oog. De rest van de begane grond  is ingericht als winkel. Hierbij zijn doorbraken gemaakt in de wanden, maar zijn de originele stucplafonds bewaard gebleven. In de ruimten waar geen stucplafonds meer aanwezig waren, zijn deze opnieuw aangebracht of  zijn de oude balklagen in het zicht gebleven. Het winkelpand heeft een vloeroppervlak van 550 m2.

architect: Arnoud Olie / opdrachtgever: privé / aannemer: Koenen Bouw- en Aannemingsmaatschappij bv / vloeroppervlak: 550 m² / opleverjaar: 2013

meer retail