Home / Projects / retail / Zara Zwolle

Zara Zwolle

Achter het monumentale voormalige Provinciehuis in het centrum van Zwolle is een groot winkelpand gerealiseerd. B+O Architecten is vanaf de initiatieffase tot en met de oplevering betrokken geweest bij dit project.

Het oorspronkelijke pand werd gebouwd als Provinciehuis in 1897 en is in de jaren tachtig van de vorige eeuw verbouwd en aan de achterzijde uitgebreid tot bibliotheek. De gevel en voorkant van het monumentale pand zijn behouden gebleven. Het gebouw presenteert zich op een passende manier als publiekstrekker aan de Diezerstraat.

De uitbreiding uit de jaren tachtig bleek niet geschikt om het gewenste winkeloppervlakte te kunnen realiseren. Om die reden is deze uitbreiding geamoveerd en heeft nieuwbouw plaatsgevonden. In het ontwerp is rekening gehouden met de continuïteit van de historische context van de binnenstad. Het dak richt zich met de diverse dakhellingen en nokken op de belangrijke landmarks in de stad en is hiermee een waardevolle aanvulling van het krachtige dakenlandschap van de binnenstad.

Met de nieuwe uitbreiding blijft dit gebouw een waardevol en duurzaam onderdeel van de historie en architectuur van de stad.

De uitbreiding is ook uniek in zijn alzijdig karakter. Door een gebouw te realiseren zonder voor-en achterkant ontstaat een centrale plek in de stad die van meerdere kanten benaderbaar is. Het nieuwe gebouw vormt een spil die haar directe omgeving op een positieve manier beïnvloedt.

architect: Arnoud Olie / opdrachtgever: Dela Vastgoed B.V / aannemer: Rottinghuis’ aannemingsbedrijf bv / bruto vloeroppervlak: 4454 m² / opleverjaar: 2017

gevel achterzijde

gevel voorzijde

meer retail